Saksan lepakkoleiri 2017

Leiri järjestettiin 5.–9. heinäkuuta ja sen pääpaikka sijaitsi Freren kylässä noin 50 km päässä Alankomaiden rajasta.

Helena Haakana kirjoitti matkasta näin:

"Retki oli onnistunut, mielenkiintoinen ja opimme paljon uutta. Päivisin kävimme tarkistamassa lähialueen lepakonpönttöjä ja öisin pyydystimme lepakoita sekä kuljimme detektoreiden kanssa pitkin lähiseutuja. Retken kohokohta oli vierailu sukellusvenebunkkerissa Bremenin lähellä (U-boot-bunker Valentin). Myös yli kahden sadan isosiipan (Myotis myotis) parveilu aamuyöstä lisääntymispaikkana toimivan kirkon ympärillä oli henkeäsalpaava näky. Isosiipan siipiväli on 45 cm ja ne lensivät välillä siivet päälakeamme tai poskiamme hipoen. Lepakoiden pyyntiä ja detektorikartoitusta tehtiin alueilla, mistä ei vielä ollut kirjattu minkäänlaisia lepakkohavaintoja heidän omaan BatMap-järjestelmäänsä. Kartoitukset tuottivatkin paljon uutta tietoa. Kiinni saatiin mm. kaksi isolepakkonaarasta, joten alueella täytyy olla myös lisääntymisyhdyskunta. Koko Emslannin alueelta on vain yksi aikaisempi havainto.

Tässä pieni kuvakooste Helenan kommenteilla Saksan lepakkoleiristä:

Me suomalaiset pääsimme harjoittelemaan Suomessa harvoin tavattavien lajien määritystä. Esimerkiksi Pipistrelluksia (P. pipisterellus ja P. nathusii) päästiin näkemään vierekkäin ja vertaamaan tuntomerkkejä.

Suuret kiitokset leirin järjestäjälle Axel Donningille, Lothar Bachille ja muille paikallisille asiantuntijoille!"

Autoreissaajien alustava retkilajilista oli seuraavanlainen (tieteellisin nimilyhentein) - meillä oli siis kaksi lepakkoyötä Skånessa. S lajin perässä tarkoittaa että vain Ruotsissa ja D vain Saksassa. Yhteeensä 15 lajia.

Mdau - vesisiippa

Mnat - ripsisiippa D

Mmys - viiksisiippa D

Mbra - isoviiksisiippa D

Mmyo D - isosiippa D

Nnoc - isolepakko

Nlei - metsälepakko D

Eser - etelänlepakko

Enil - pohjanlepakko S

Vmur - kimolepakko S

Ppip - vaivaislepakko

Pnat - pikkulepakko

Ppyg - kääpiölepakko

Paur - korvayökkö D

ja viimeisenä Ruotsin Skånen Fydalenissa spontaanisti löydetyt

noin 5 tai 6 Bbar eli mopsilepakkoa.

Kuva: Martti Vaskonen

Papanat pöntön pohjalla paljastavat, että tässä on asustellut lepakoita,

vaikka niitä ei nyt näkynytkään. Kuva: Martti Vaskonen

_____________________________________________________________

Suomen Lepakkotieteellinen yhdistys SLTY ry järjestää yhteistyössä saksalaisten lepakkoharrastajien kanssa Saksa–Suomi -lepakkoleirin. Leiri jatkaa Joensuussa viime vuosina järjestetyn lepakkoleirin perinteitä. Tänä vuonna saksalaiset yhteistyökumppanimme haluavat kuitenkin näyttää suomalaisille lepakkoharrastajille myös oman maansa lepakkolajistoa sekä minkälaista lepakkoharrastus ja -tutkimus ovat Keski-Euroopassa. Leirin ohjelmaan kuuluu mm. mielenkiintoisia luentoja suomalaisista ja saksalaisista lepakoista, lepakoiden pyyntiin ja radiolähetinseurantaan liittyviä demonstraatioita sekä käynti sukellusveneiden suojana käytetyssä bunkkerissa, jossa on arvioitu horrostavan talvisaikaan jopa 5 000 lepakkoa.

Leiri järjestetään 5.–9. heinäkuuta ja sen pääpaikka sijaitsee Freren kylässä noin 50 km päässä Alankomaiden rajasta. Keski-Euroopan alueelle ominaisista lajeista alueella tavataan säännöllisesti mm. korva- (Myotis bechsteinii) ja isosiippaa (Myotis myotis), joiden lisäksi leirillä tullaan todennäköisesti havaitsemaan myös mm. vaivais- (Pipistrellus pipistrellus), iso- (Nyctalus noctula) sekä metsälepakoita (Nyctalus leisleri).

Leirin ajankohta: 5.-9.7.2017 (4 vrk)

Saapuminen paikalle: Leiripaikan läheisyyteen sijoittuvat Bremenin, Düsseldorfin ja Hampurin lentoasema. Sekä Bremenistä että Düsseldorfista on nopeat junayhteydet Osnabrückiin, joka sijaitsee lähellä leiripaikkaa. Leirijärjestäjät noutavat osallistujia em. kaupungin rautatieasemalta leiripaikalle. SLTY toivoo osallistujien järjestävän omat lentonsa Suomesta Saksaan ja takaisin sekä mahdollisen junayhteyden lentoasemalta Osnabrückin kaupunkiin.

Kustannukset: Leirin hinta on SLTY:n jäsenille 200 euroa ja ei-jäsenille 220 euroa. Hinta pitää sisällään majoituksen 2 hh hengen huoneessa (4 yötä), ruokailut, kuljetukset Osnabrückista Freren kylään sekä monipuolisen leiriohjelman. Leirillä majoitutaan paikallisella oppilaitoksella (Deula Freren), jossa osallistujat jaetaan kahden hengen (2hh) huoneiseen. Oppilaitoksella on tarjolla lisähintaan myös 1 hh huoneita.

Ilmoittautuminen: Leirille voi ilmoittautua tällä lomakkeella. Ilmoittautuminen on sitova. Käytännön järjestelyjen vuoksi osallistujilta kysytään henkilötietojen lisäksi mahdollisia erityisruokavalioista (laktoositon, gluteiiniton, kasvis) sekä toiveita majoitukseen liittyen (huonejaot, halua majoittua 1 hh huoneessa). Osallistujille lähetetään erikseen maksutiedot.

Lisätiedot: SLTY:n puheenjohtaja Kati Suominen (puheenjohtaja@lepakko.fi)

Jostain pöntöstä löytyi lepakoitakin. Tässä ne on jo kerätty

kangaspussiin. Kuva: Martti Vaskonen

Etelänlepakko. Kuva: Kati Suominen

Leirin alustava ohjelma (muutokset mahdollisia)

Tämän kirkon välikatolla elelee yli 200 isosiippaa. Aamuyöstä tultiin vielä tähän paikalle katselemaan niiden parveilua. Kuva: Kati Suominen

Keskiviikko 05.07.

17:30 Illallinen

18:30 Leirin avaus ja kahvit

19.00 Lecture: Overview of the bats we can expect in the surroundings of the camp

Lecture: Bats in Germany

Lecture: Bats in Finnland

21.00 Maastoon (Saller See; pieni lampi Frerenin lähellä)

Torstaina 06.07.

11.00 Aamiainen

12.00 Lecture: Still to be organized (if there are certain suggestions from the finnish participants)

Lecture: Still to be organized

14.00 Välipala/kahvi .

Excursion to the "U- Boot- Bunker Valentin"; there we first have a guided tour through the building. After that we`ll try to catch some of the bats

Perjantai 07.07.

11.00 Aamiainen

12.00 Lecture: Still to be organized

14.45 Välipala/kahvi

15.30 Lecture: Still to be organized

17.30 Ruokailu

19.00 Lecture: Still to be organized

21.00 Maastoon (We`ll catch some bats in a forest about 1 h drive from Freren; we will divide in smaller groups. The aim is to find new species in certain raster squares by all methods; in case of catches of M. myotis and M. bechsteinii radiotracking individuals)

Lauantai 08.07.

11.00 Aamiainen

12.00 Lecture: Still to be organized

14.45 Välipala/kahvi

15.30 Analysing data from field survey

18.00 Ruokailu

20.00 Maastoon (paikka ilmoitetaan myöhemmin)

Sunnuntai 09.07.

11.00 Aamiainen - Lähtökahvit - Yhteenveto

Kotimatka Düsseldorfin tai Bremenin

lentokentälle

Sukellusvenebunkkerissa oli opastettu kierros. Kuva: Martti Vaskonen

Oppaan jutut kiinnostaa suomalaisia. Kuva: Martti Vaskonen

U-Boot-Bunker Valentin ulkoa. Bunkkerin sisällä oli vesialtaita, joilla

ruokaili useita lajeja. Jos keli ulkona on sateinen ja tuulinen, bunkkerissa

on öisin paljon ruokailevia lepakoita. Bunkkeri on myös tärkeä

talvehtimispaikka. Kuva: Martti Vaskonen

Bunkkeri sisältä. Kuva: Martti Vaskonen

Verkko viritetty ja nyt odotellaan saalista. Kuva: Martti Vaskonen

Isolepakko. Kuva: Kati Suominen