Jäsenkirjeet

Jäsenkirje 2017

Hyvää uutta vuotta kaikille Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen jäsenille!

Tästä se alkaa taas uusi lepakko vuosi, uusin kujein. Tänä vuonna juhlistamme Suomen Lepakkotietteellisen Yhdistyksen 15 vuotista taivalta ja luvassa onkin suuri joukko erilaisia tapahtumia, ohessa muutama esimerkki. Kaikkien tapahtumien lisätiedot tulevat näille nettisivuille.

SLTY:ssä tapahtuu

Yhdistyksen keväkokous järjestetään Turussa 18.2. Sääntömääräisen kokouksen lisäksi keskustelemme workshop-tapaan talvehtivien lepakoiden kartoitukseen liittyvistä eettisistä ohjeista, joiden tarkoituksena on suojella talvehtivia lepakoita. Ohjeet myös lanseerataan tulevaisuudessa nettisivuillemme.

Tämän vuoden teemana on kansainväliset suhteet ja yhdistyksellä onkin jos jonkinlaista kansainvälistä yhteistyötä ja retkeä luvassa. Tälle vuodelle suunnitelmissa on Joensuun lepakkoleirin sijaan järjestää Saksan leiri (Lisätietoa nettisivuilla pian)! Lisäksi Slovakiassa olevat innokkaat lepakkoasiantuntijat ovat kiinnostuneet tekemään yhteistyötä SLTY:n kanssa, mahdollisesti jonkinlaisen retken muodossa. Slovakiavastaava Karri Kuitunen kertonee suunnitelmista myöhemmin. Kaikista retkisuunnitelmista lisää kevään aikana.

Toinen todella tärkeä teema tälle vuodelle on SUOMI 100 VUOTTA! Eli Suomen lepakkotieteellinen yhdistys on päättänyt järjestää” bongaa 100 lepakkoa”, Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi! Bongaus alkaa jo talvehtivien lepakoiden etsimisestä, joten toivottavasti saadaan uusia talvehtimispaikkoja tietoon. Myös lepakkobongauksella on tärkeääkin tärkeämpi rooli tänä vuonna ja pyrimmekin saamaan paljon mediahuomiota. Eli kaikki kynnelle kykenevät, tehdään tästä vuodesta lepakkobongauksen ennätysvuosi. Kaikista tulevista tapahtumista saa lisätietoa SLTY:n nettisivuilta ja facebookista.

Jottei tapahtumaa jo olisi tässä, niin SLTY järjestää ”rakenna 1000 lepakkopönttöä” tapahtuman, jossa lepakkopönttöjen määriä ja sijainteja voidaan tarkkailla SLTY:n nettisivuilla. Lisäksi sivuille tulee videoita ja ohjeita erilaisten pönttöjen rakennukseen. Innokkaimmat pääsevät jo alkuun Luomuksen ohjeiden avulla, ohjeet löytyvät sivulta www.luomus.fi/fi/rakenna-lepakkopontto.

Vuoden 2016 siippaseminaarin innoittamana SLTY on päättänyt järjestää seminaarin myös vuonna 2017. Aiheena on biotalous ja lepakot, mutta lisää tietoa seminaarista tulee vuoden mittaan.

Myös vuoden 2018 Madagaskarin retki on suunnitteilla. Jos mielit mukaan yhteen biodiversiteetin hotspottiin, jonka 44 lepakkolajista reilusti yli puolet ovat endeemisiä eli ei tavata missään muualla maailmassa. On jo nyt hyvä alkaa valmistautua matkaan mm. varaamalla kalenterista vapaata loppuvuodesta, sekä aloittamalla kunnonkohotus.

Menneitä tapahtumia

Syyskokouksessa Turussa valittiin hallitus tulevalle kaudelle, puheenjohtajaksi valittiin Kati Suominen, muut hallituksen valitut jäsenet olivat Petri Asikainen, Anna Blomberg, Asko Ijäs, Katarina Meramo, Ville Vasko ja Miisa Virta, lisäksi varajäseneksi valittiin Ilkka Kivistö. Kuulimme myös LEMU-hankkeeseen liittyvän, isolepakoihin keskittyvän esityksen tuloksista. Kokouksen jälkeen keskustelua jatkettiin ruokailun äärellä. Syksyinen siippaseminaari osottautui varsinaiseksi menestykseksi, mukaan mahtui hienoja esitelmiä mm.Thomas Lilley kertoi vesisiipan ekologiasta, Eero Vesterinen kertoi siippojen ruokailusta, Terhi Wermudsen jakoi meille tietoa lampisiipoista ja talvehtimispaikkojen tutkimisesta ja Asko Ijäs kertoi lepakoista ja tuulivoimaloista. Karri Kuitunen kertoi lampisiipoista, Eeva-Maria Kyheröinen lepakoiden levinneisyydestä Suomessa, Ville Vasko siipoista metsissä ja Anna Blomberg ripsisiipan seurannasta. Lisäksi seminaarissa oli mielenkiintoinen paneelikeskustelu, jossa panelisteina toimivat Ville Vasko, Eeva-Maria Kyheröinen ja Jarmo Nieminen.

Viron retki lähellä Latvian rajaa menestyksekäs. Ensimmäisenä iltana retkeilimme pienryhmissä omatoimisesti Latvian puolella ja majapaikkamme ympäristössä. Vaikka lepakkoretkellä olimme, ehdimme katsella päiväaikaan myös lintuja. Iltapäivällä Matti Masing piti meille esityksen Viron lepakoista ja yöllä lähdimme seuraamaan lepakoiden muuttoa. Muutto olikin valtaisaa, kymmenen minuutin laskennan aikana havaitsimme 30 pikkulepakkoa ja 12 kimolepakkoa.

Joensuun lepakkoleirillä retkeilimme tuttuun tapaan Pohjois-Karjalan hyvillä lepakkopaikoilla. Saaliina viisi lepakkolajia. Kokeilimme latvusverkkoa, pimeänäkölaitetta ja lämpökameraa. Mukana oli myös Hörö Korvanen, joka sai kunnian kokeilla ensimmäisenä arboristiritsaa. Retkeilyn lisäksi kuulimme mielenkiintoisia luentoja niin saksalaisvierailtamme kuin leirille osallistujiltakin.

Lepakkobongaukseen osallistui viime vuonna 303 havaintoa. Suuri osa tunnistamattomia. Pohjanlepakko ja vesisiippa olivat eniten lajilleen tunnistettuja. Vuoden lepakosta eli isolepakosta, ei tullut havaintoja.

Kevätkokous järjestettiin Helsingissä. Keskustelua herätti kovasti nettisivujen uudistaminen, joka onkin toteutettu lähestulkoon kokonaan. Kuvia ja ruotsinkieliset tekstit tullaan vielä lisäämään.

Yhdistyksen nettisivut, Facebook ja Instagram

Vuonna 2016 nettisivut www.lepakko.fi saivat uuden upean ilmeen. Sivuille tulee kaikki tärkeä tieto tulevista tapahtumista, ajankohtaisista uutisista, sekä lepakkobongaus ja lepakkopönttöjen rakennukseen liittyvät tulokset julkaistaan nettisivuillamme. Sivuilta saa tietoa lepakoista, lepakkoharrastuksesta ja tutkimuksesta, sekä SLTY:n tulevista ja vanhoista projekteista.

Facebook-sivut toimivat loistavana keskustelualustana mielenkiintoisille lepakkokeskusteluille ja osa jäsenistä on myös laittanut sivuille hienoja kuvia. Facebookin kautta voi myös kysyä kinkkisiä kysymyksiä muilta harrastajilta tai asiantuntijoilta.

SLTY on Instagramissa SLTY_ry.

Jäsenasiat

Syyskokouksessa päätettiin vuoden 2017 jäsenmaksujen suuruudeksi 20 € ja 10 € (opiskelijat ja eläkeläiset). Varmistathan jäsenyytesi maksamalla jäsenmaksun! Jäsenmaksulasku on sähköpostissa tulleen jäsenkirjeen liitteenä.

Jäsenyytesi on tärkeä, sillä yhdessä voimme paremmin suojella lepakoita ja niiden elinympäristöjä. Jäsenenä pääset myös moniin tapahtumiin jäsenhintaan. Ilmoitathan osoitteenmuutokset (myös sähköpostiosoitteen) ja muut jäsenrekisteriin liittyvät asiat sähköpostitse yhdistyksen rekisterin ylläpitäjälle Katarina Meramolle jasen@lepakko.fi. Yhdistykselle muuta postia voi lähettää osoitteeseen puheenjohtaja@lepakko.fi

_____________________________________________________________________________________________________________

Jäsenkirje 2016

Ihanaa loppukevättä hyvät jäsenet!

Päivät pitenevät ja kesä tekee kovaa vauhtia tuloaan. Lepakot ovat jo pääosin heräilleet talvihorroksestaan ja muuttavat lajit valmistautuvat muuttomatkaan. Nyt onkin oiva aika varautua lepakkokesään esimerkiksi nikkaroimalla lepakonpönttöjä päiväpiilopaikoiksi nahkasiipisille ystäville. Asukkien elämää on sitten mukava seurata kesän aikana. Ohjeet lepakonpönttöön löytyvät yhdistyksen kotisivuilta osoitteesta www.lepakko.fi.

Vuoden lepakko 2016

Batlife Europe on valinnut isolepakon (Nyctalus noctula) vuoden lepakoksi. Isolepakko on meillä harvinainen kesävieras, vaikkakin vuosittain on saatu joitakin havaintoja. Tänä vuonna onkin tarkoitus kiinnittää erityishuomiota isolepakon bongaamiseen.

Tässä linkki lomakkeeseen, johon toivomme teidän ilmoittavan pikkulepakkohavainnot viime vuodelta.

Teknisten ongelmien takia lomaketta ei ole saatu nettisivuille, joten toivomme siksi ilmoituksia linkin kautta. Myös isolepakkohavainnoille on tulossa oma lomakkeensa. Yhdistys kerää vuoden lopuksi yhteenvetona kaikki ”Vuoden lepakko”-havainnot uudistetuille nettisivuilleen.

Tulevia tapahtumia

Yhdistys järjestää monenlaista toimintaa tälle vuodelle. Tässä kirjeessä on hieman esimakua tulevista tapahtumista. Tarkat ajankohdat eivät vielä ole tiedossa, niistä tiedotetaan hieman lähempänä tapahtuma-ajankohtaa, joten stay tuned!

Lepakkobongaus järjestetään SLTY:n toimesta heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, 29-31.7. Lepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut vaikka oman kesämökin pihalta. Tarkoitus on tunnin ajan havainnoida lepakoita joko detektorin avulla tai silmämääräisesti ja tunnistaa niin tarkasti kuin omat taidot riittävät. Tulokset kerätään nettilomakkeella ja ilmoitetaan tapahtuman jälkeen SLTY:n nettisivuilla osoitteessa www.lepakko.fi.

Lepakkoyö on kansainvälinen tapahtuma joka järjestetään useassa Euroopan maassa samana ajankohtana. Suomessa tapahtumaa koordinoi SLTY. Yön aikana on tarkoitus järjestää yleisöretkiä eri paikkakunnilla sekä herättää kiinnostusta lepakoita ja niiden suojelua kohtaan.

Lepakkoleiri järjestetään SLTY:n ja Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiirin yhteistyönä Joensuussa elokuun alussa. Leirillä on tarkoitus retkeillä, nauhoittaa lepakoiden ääniä sekä analysoida niitä myöhemmin erilaisten tietokoneohjelmien avulla. Luvassa on myös luentoja lepakkoaiheista sekä detektorien testausta ultraäänikaiuttimen avulla.

Vesisiippaseminaari on SLTY:n järjestämä seminaari, jossa tarkoitus on esitellä uusimmat tutkimustiedot vesisiippojen elämästä.

Ulkomaanmatka on SLTY:n suunnittelema retki jäsenilleen Eurooppaan. Matka on vasta suunnitteluasteella, joten lisätietoja on tulossa lähiaikoina lisää. Pysy kuulolla!

Katsaus menneeseen

Salon valokuvausviikonloppu keräsi Meri-Teijoon paljon innokkaita lepakkokuvaajia Jarmo Markkasen johdolla. Päivällä kuunneltiin teoriaa valokuvauksesta ja illalla päästiin maastoon harjoittelemaan kuvausta käytännössä.

Joensuun lepakkoleiri järjestettiin yhteistyössä Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiirin kanssa. Ohjelmassa oli mielenkiintoisia luentoja, retkeilyä sekä tulosten analysointia.

Lepakkobongaukseen Vuoden 2015 lepakkobongaukseen ilmoitettiin 133 lepakkohavaintoa kaikkiaan 101 eri havaintopaikalta. Lajilleen määritetyistä lepakoista suurin osa koski pohjanlepakkoa, jonka osuus lajilleen määritetyistä havainnoista oli vuoden 2015 Lepakkobongauksessa noin 59 %. Muista lajeista Lepakkobongauksen yhteydessä ilmoitettiin säännöllisesti havaintoja myös vesisiipasta sekä

viiksi/isoviiksisiipasta. Suomessa harvalukuisemmista lajeista Lepakkobongaukseen ilmoitettiin vuonna 2015 myös pikku- ja isolepakko, joista molemmista tehtiin yksi havainto maan etelä- ja lounaisrannikolta. Vuoden 2015 lepakkobongauksessa havainnot jakautuivat kiitettävän laajalle alueelle maan eteläosista aina Oulun korkeudelle asti. Havaintojen tallennusjärjestelmässä havaittiin vuoden 2015 lepakkobongauksen alla pieniä teknisiä ongelmia, jotka tullaan korjaamaan ennen vuoden 2016 tapahtumaa.

Syyskokous 2015 järjestettiin Helsingissä joulukuussa. Kokouksessa valittiin seuraavat henkilöt vuoden 2016 hallituskaudelle:

Kati Suominen puheenjohtaja, tiedottaja

Miisa Virta varapuheenjohtaja

Asko Ijäs sihteeri, taloudenhoitaja

Ville Vasko suojeluvastaava, jäsenvastaava

Katarina Meramo nettivastaava

Anna Blomberg sihteeri

Petri Asikainen hallituksen jäsen

Kevätkokous 2016 pidettiin helmikuun lopussa Helsingissä. Kokouksessa käsiteltiin erityisesti nettisivun uudistuksesta sekä siitä, miten tapahtumia saisi hajautettua maakuntin. Yhdistys lanseerasikin ”aluevastaavavat”, jotka huolehtisivat jäsentensä tiedottamisesta omilla vastuualueillaan. Kiinnostusta aluevastaavan pestiin on ollut, mutta paikkoja on runsaasti avoinna. Kiinnostaisiko juuri Sinua toimia oman alueesi aluevastavana lepakkoasioissa? Laita viestiä osoitteeseen puheenjohtaja@lepakko.fi niin saat lisätietoja.

Yhdistyksen kotisivut, Facebook-ryhmä, Instagram sekä sähköpostilista

Yhdistyksellä on kotisivut osoitteessa www.lepakko.fi. Sivuja muokataan jatkuvasti ja ne täydentyvät vähitellen. Uusimpana lisäyksenä sivuilta löytyy osio ”Usein kysytyt kysymykset”. Voit lähettää palautetta sivuista tai juttuideoita yhdistyksen www-sivuvastaavalle osoitteeseen netti@lepakko.fi.

Lepakkoharrastukseen ja -tutkimukseen liittyvään keskusteluun kannattaa osallistua yhdistyksen Facebook-sivuilla.

Yhdistys on nyt myös Instagramissa Slty_ry.

Yhdistyksen tapahtumista sekä lepakoiden tutkimukseen, suojeluun ja harrastukseen liittyvistä asioista tiedotetaan yhdistyksen sähköpostilistalla lista@lepakko.fi. Listalle liittyminen kannattaa – saat ajantasaista tietoa ja voit vaikka etsiä retkikavereita lepakoita havainnoimaan. Listalle liittyminen on helppoa, ohjeet löytyvät kotisivuilta www.lepakko.fi Yhdistys Jäseneksi ja sähköpostilistalle liittyminen.

Jäsenasiat

Syyskokouksessa päätettiin vuoden 2016 jäsenmaksujen suuruudeksi 20 € ja 10 € (opiskelijat ja eläkeläiset). Varmistathan jäsenyytesi maksamalla jäsenmaksun! Jäsenmaksulasku on tämän kirjeen liitteenä.

Jäsenyytesi on tärkeä, sillä yhdessä voimme paremmin suojella lepakoita ja niiden elinympäristöjä. Jäsenenä pääset myös moniin tapahtumiin jäsenhintaan. Ilmoitathan osoitteenmuutokset (myös sähköpostiosoitteen) ja muut jäsenrekisteriin liittyvät asiat sähköpostitse yhdistyksen rekisterin ylläpitäjälle Ville Vaskolle jasen@lepakko.fi. Yhdistykselle tarkoitetun muun postin voit lähettää osoitteella puheenjohtaja@lepakko.fi.

Lepakkokesää odotellessa,

SLTY ry:n hallitus 2016