Viron lepakkoretki 2016

SLTY järjestää kolmen päivän lepakkomatkan Kabliin, Lounais-Viroon 19.-21.8.2016.

Kabli on yksi parhaista lepakoiden muutonseurantapaikoista Virossa ja muuttavien lepakoiden lisäki siellä tavataan paikallisena suomalaisittain mielenkiintoisia lajeja, kuten lampisiippaa. Oppaana meillä on virolainen lepakkotutkija Matti Masing, joka on luvannut pitää meille myös esitelmän lepakoiden muutosta.

Päivitämme retken kuulumisia tapahtuman jälkeen!

Reissukertomus

Retki onnistui hienosti! Sää oli suosiollinen ja yhteensä havaitsimme 11 lajia lepakoita. Pääsimme myös seuraamaan muuttoa parhaaseen mahdolliseen aikaan.

Saavuimme perjantai-iltana kymmenen jälkeen illalla Iklaan lähelle Latvian rajaa ja majoittumisen jälkeen lähdimme heti maastoon rajan yli kahden autollisen voimin.

Seurasimme läheistä jokea komeassa kuutamossa detektorien kera ja saaliiksi jäi ainakin kahdeksan lajia; pohjanlepakko, isolepakko, pikkulepakko, kääpiölepakko, vaivaislepakko, kimolepakko, vesisiippa ja ripsisiippa. Tutustuimme paikallisväestöön heidän ihmetellessä touhujamme joen rannalla.

Seuraavana iltana saimme ensin kuulla Matti Masingin luennon lepakoiden muutosta ja sen jälkeen lähdimme maastoon. Ensimmäisellä stopilla Iklan rannalla havislista kasvoi korvayököllä ja lampisiipalla. Sen jälkeen lähdimme Kablin parhaalle muuttopaikalle lintuaseman kohdalle seuraamaan pikkulepakoiden ja kimolepakoiden muuttoa. Se oli uskomaton kokemus, pikkulepakoita meni 10 minuutin laskennan aikan 33 ja kimoja samassa ajassa 12. Tätä jatkui koko muutonseurannan ajan.

Aamun sarastaessa osa porukasta lähti kämpille nukkumaan sitkeimpien vielä jatkaessa aamukahvin kautta läheiselle hautausmaalle. Viiksisiippa sp. jäi upean paikan ainoaksi saaliiksi, sillä aurinko voitti pimeyden ja päivänvalo tunkeutua metsään.

Sunnuntaina olikin sitten vuorossa kotimatka väsyneenä mutta onnellisena monta kokemusta rikkaampana. Kuvia on tulossa lähipäivinä.