Lepakoiden talvehtimispaikkojen kunnostustyö

Turun talkoot järjestetään 13.-15.10. Lomake ilmoittautumiseen löytyy tässä.

Yhdistykselle on myönnettu apurahaa lepakoiden talvehtimispaikkojen kunnostukselle Vuokon luonnonsuojelusäätiöltä ja Helsingin yliopiston biologian opiskelijoiden ainejärjestö Symbioosi ry:ltä. Lisäksi Metsähallitus on mukana hankkeessa.

Suomen 13 lepakkolajista seitsemän tiedetään talvehtivan maassamme, yleensä maanalaisissa paikoissa, joiden lämpötila- ja kosteusolot pysyvät tasaisina läpi talven. Eri lepakkolajeilla on omat optimitalvehtimisolosuhteet, siippalajit talvehtivat hieman lämpimimmissä ja kosteammissa olosuhteissa kuin pohjanlepakot. Suomen lepakoiden talvehtimispaikoista tiedetään kuitenkin vähän. Maanalaiset betoniset armeijarakennukset tarjoavat usein suotuisat ja tasaiset talvehtimisolosuhteet, mutta niiden haittapuolena on tasainen betoniseinä, joka ei tarjoa lepakoille sopivia koloja piiloiksi. Rakenteiden runsas ihmiskäyttö talviaikana saattaa myös häiritä lepakoiden talvehtimista.

SLTY:n tavoitteena on kunnostaa kaksi kohdetta Mustasaaren Sommarössa (ammuskorsut 1 ja 2) ja kaksi kohdetta Turussa (Pirunmäen bunkkerit) lepakoiden talvehtimiseen sopiviksi talkootyöllä ja asentaa lämpötila- ja kosteusloggerit, jotta talvehtimispaikkojen ympäristöolosuhteita voidaan seurata. Tarkoitus on talkootyöllä rakentaa lukolliset kalteriovet näihin bunkkereihin, jotta lepakot pääsevät kulkemaan sisään, mutta ihmiset pysyvät ulkopuolella ainakin talvehtimiskauden. Lisäksi rakennetaan bunkkereiden sisälle puisia rakenteita, joista talvehtivat lepakot pystyvät paremmin etsimään piilokoloja. Kahden kohteen ilmanvaihtoa täytyy myös tilkitä, jotta olosuhteet säilyvät lepakoille otollisina läpi talven. Kunnostamisen jälkeen seurataan kohteiden talvehtimisolosuhteita talvella 2017–2018 lämpötila- ja kosteusloggereilla mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

Hankkeen ansiosta lepakoille tarjoutuu lisää sopivia talvehtimispaikkoja ilman riskiä ihmisten aiheuttamasta häiriöstä. Lisäksi yhdistykselle aukeaa uusi mahdollisuus tutkia näiden kohteiden lepakoiden talvehtimista ja saada lisätietoa lepakoidemme talvehtimiskäyttäytymisestä.

Sommarön talkoot 16.9.2017.

Sommarön talkoissa syyskuun puolessa välissä päästiin hyvin alkuun. Bunkkereista raivattiin kaikki irtotavara pois ja lattiat siivottiin. Lisäksi ilmanvaihtokanavasta poistettiin liukas muoviputki ja lepakoille rakennettiin raakalaudasta "tikapuut". Lopuksi nikkaroitiin puisia talvehtimispiiloja ja närpiöläiset puusepät rakensivat uuden oven toiseen bunkkeriin, mutta ne jätettiin vielä kuivumaan ja asennetaan paikoilleen toisella kertaa. Kesäpiiloiksi asennettiin bunkkerien lähelle ja parkkipaikan eteen lepakonpöntöt, joista yksi saikin heti asukkaan kun lautakasasta pelastettu isoviiksisiippa rengastettiin ja siirrettiin pönttöön turvaan.

Illan pimetessä talkoojoukko suunnisti Raippaluodon kirkolle etsimään lepakoita harpuin ja detektorein. Yksi isoviiksarijunnu saatiin saaliiksi ja muuten ihailtiin tähtitaivasta ja tähdenlentoja.

Kuva 1: Toinen kunnostettavana ollut bunkkeri. Sisätlat on siivottu ja ulkopuolella olevan

maamatonpoisto on hyvässä käynnissä. Oviaukkoon rakennettiin myös uusi ovi.

Kuva 2: Liukas muoviputki poistettiin ilmanvaihtokanavasta ja tilalle

asennettiin raakalautatikapuut.

Kuva 3: Talvehtimispiilojen nikkarointia, huomaa myös lepakonpönttö.

Kuva 4. Valmis talvipiilo menossa kuivatukseen.

Kuvan nappasi Eeva-Maria Kyheröinen.

Kuvat 5 & 6: Uuden oven työstöä.

Kuvat 7 & 8: Lautakasasta löytynyt isoviiksisiippa siirrettiin

pönttöön turvaan. Näitä pönttöjä on muuten myynnissä Pk-seudulla ja Turussa.

Suuri kiitos vielä kaikille reippaille talkoolaisille!