Joensuun lepakkoleiri 2016

Lepakkotutkijoiden ja -harrastajien koulutus

Aika to-su 4.-7.8.2016

Paikka Pohjois-Karjalan opisto ja ammattiopisto Niittylahti

Kohderyhmä Lepakkotutkijat ja -harrastajat

Tavoite Ajankohtaisen lepakkotutkimustiedon jakaminen ja lepakkokartoitusmenetelmien opiskelu

Kouluttaja Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen asiantuntijat

Sisältö

Leiri on tarkoitettu jo perustiedot omaaville lepakkoharrastajille. Leirillä opiskellaan asiantuntijoiden johdolla mm. lajien tunnistusta, erilaisten detektorien käyttöä, äänianalyysiä eri ohjelmilla sekä tutustutaan lepakoiden pyydystämiseen ja rengastamiseen. Maastossa ollaan joka yö, jos säät sallivat. Maastokohteet sijaitsevat eri puolilla Pohjois-Karjalaa.

Hinta

Opetus, majoitus ja päivälliset:

1) majoitus 1hh (3 yötä) ja päivälliset: 115 € /hen

2) majoitus 2-3hh (3 yötä) ja päivälliset: 95 € / henk.

Opetus ja päivälliset:

3) 45 €

Opetus:

4) 20 €

Tunnelmia leiriltä

Joensuun leirille kerääntyi parisenkymmentä innokasta lepakkoharrastajaa ja -tutkijaa kuulemaan mielenkiintoisia luentoja ja retkeilemään. Suurinta mielenkiintoa herätti saksalaisvahvistusten Axel Donningin ja Petra Bachin esitykset.

Maastoretkillä päästiin kokeilemaan erilaisia lepakoiden pyyntimenetelmiä, kuten harppupyydystä, "hiusverkkoa" ja latvusverkkoa. "Hiusverkko" osoittautui tehokkaimmaksi pyyntimenetemäksi. Latvusverkon latvukseen saanti vaatii vielä kehitystä, leirillä kokeiltiin niin kepillä heittoa kuin arboristi ritsalla ampumista. Etelä-Karjalan lepakkoprojektista tuttu Hörö Korvanen pääsi testaamaan ritsan toimivuuden ja hän suoritti samalla ensilentonsa.

Ohjelma sivun alareunassa olevast PDF-tiedostosta

Ilmoittautumiset 29.7.2016 mennessä alla olevasta linkistä:

www.pkky.fi/kesayliopisto

Lisätietoja:

Koulutuspäällikkö Sanna Hartikainen

sanna.hartikainen@pkky.fi, p. 050 577 7059

Biologi Helena Haakana

helena.haakana@gmail.com, p. 040 822 0819

Peruutusehdot: Mikäli asiakas peruu osallistumisen ilmoittautumisajan jälkeen, veloitamme koko koulutusmaksun (ellei peruutus tapahdu pakottavasta syystä). Mikäli koulutus peruuntuu esimerkiksi kouluttajalle tulleen pakottavan esteen vuoksi, kesäyliopisto ei vastaa asiakkaalle mahdollisesti koituneista/koituvista ylimääräisistä kustannuksista/vahingoista.

Perjantai-illan maastoretkellä kartoitettiin pienryhmissä levinneisyyskarttojen tyhjiä alueita. Kulho osoittautui hyväksi pyyntipaikaksi, jossa verkkoihin jäi peräti viittä eri lajia; viiksi- ja isoviiksisiippa, vesisiippa, pohjanlepakko ja korvayökkö!

Lauantai-illan lepakkoretki tehtiin tuttuun tapaan Kiteen lepakkotalolle, jossa meitä jo odoteltiin. Verkko ja harppu rapisivat kun isoviiksisiipat lähtivät päiväpiiloistaan. Parisen kymmentä lepakkoa saivat renkaat koristamaan käsivarttaan.

Kiitos kaikille osallistujille!

Kuvat: Kuva 1 ja 3: William Velmala, Kuva 2: Ilkka Kivistö