Ajankohtaista‎ > ‎

Lepakoiden talvehtimispaikkojen kunnostustyö

Yhdistykselle on myönnettu apurahaa lepakoiden talvehtimispaikkojen kunnostukselle kolmelta eri taholta: Vuokon luonnonsuojelusäätiöltä, Metsähallitukselta ja Helsingin yliopiston biologianopiskelijoiden ainejärjestö Symbioosi ry:ltä.

Suomen 13 lepakkolajista suurin osa talvehtii maassamme maanalaisissa paikoissa, joiden lämpötila- ja kosteusolot pysyvät tasaisina läpi talven. Eri lepakkolajeilla on omat optimitalvehtimisolosuhteet, siippalajit talvehtivat hieman lämpimimmissä ja kosteammissa olosuhteissa kuin pohjanlepakot. Suomen lepakoiden talvehtimispaikoista tiedetään kuitenkin vähän. Maanalaiset betoniset armeijarakennukset tarjoavat usein suotuisat ja tasaiset talvehtimisolosuhteet, mutta niiden haittapuolena on tasainen betoniseinä, joka ei tarjoa lepakoille sopivia koloja piiloiksi, toisaalta myös rakenteiden ihmiskäyttö talven aikana häiritsee lepakoiden talvehtimista.

SLTY:n tavoitteena on kunnostaa kaksi kohdetta Mustasaaren Sommarössa (ammuskorsut 1 ja 2) ja kaksi kohdetta Turussa (Pirunmäen bunkkerit) lepakoiden talvehtimiseen sopiviksi talkootyöllä ja asentaa lämpötila- ja kosteusloggerit, jotta talvehtimispaikkojen ympäristöolosuhteita voidaan seurata. Tarkoitus on talkootyöllä rakentaa lukolliset kalteriovet näihin bunkkereihin, jotta lepakot pääsevät kulkemaan sisään, mutta ihmiset pysyvät ulkopuolella ainakin talvehtimiskauden. Lisäksi rakennetaan bunkkereiden sisälle puisia rakenteita, joista talvehtivat lepakot pystyvät paremmin etsimään piilokoloja. Kahden kohteen ilmanvaihtoa täytyy myös tilkitä, jotta olosuhteet säilyvät lepakoille otollisina läpi talven. Kunnostamisen jälkeen seurataan kohteiden talvehtimisolosuhteita talvella 2017–2018 lämpötila- ja kosteusloggereilla mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

Hankkeen ansiosta lepakoille tarjoutuu lisää sopivia talvehtimispaikkoja ilman riskiä ihmisten aiheuttamasta häiriöstä. Lisäksi yhdistykselle aukeaa uusi mahdollisuus tutkia näiden kohteiden lepakoiden talvehtimista ja saada lisätietoa lepakoidemme talvehtimiskäyttäytymisestä.

Talkoot alkavat tulevana syksynä Sommarössa 15.-17.9. Talkoolaisille pyritään järjestämään kyydit ja majoitus. Ilmoittautumislomake innokkaille talkoolaisille aukeaa pian!