Ajankohtaista

Kysy lepakkotietäjältä 23.7. & Lepakkobongaus 23.-25.7.2021

Tänä vuonna Lepakkobongaus lähtee käyntiin asiantuntijapaneelilla perjantai-iltana kello 19:00! Kysy lepakkotietäjältä -tapahtumaan pystyy osallistumaan alla olevan Zoom-linkin kautta. Mieti kysymyksesi etukäteen ja tule inspiroitumaan viikonlopun bongausta varten!

https://utu.zoom.us/j/67542587679

Meeting ID: 675 4258 7679

Passcode: 341185

Lepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut omavalintaisessa paikassa, omavalintaiseen aikaan. Tarkoitus on tunnin ajan havainnoida lepakoita joko detektorin avulla tai silmämääräisesti, ja tunnistaa niin tarkasti kuin omat taidot riittävät. Lisätietoa lajeista ja niiden löytämisestä Suomen lepakkolajit- osiosta. Ilmoita havaintosi Suomen Lajititetokeskuksen lomakkeilla (https://laji.fi/save-observations).


Kevätkokous ZOOM-yhteydellä 20.2.2021 klo 14 alkaen. Ohjelmassa kokousesitelmiä ja lajinimien ideointia!


Kilpailu: Keksi lepakkolajeille nimet

Euroopassa tavattujen lepakoiden lajiluettelossa on kahdeksan
lajia, joilla ei ole suomenkielistä nimeä. Pannaanpa
mielikuvitus liikkeelle, keksitään nimet nimettömille!
Uusista lajinimistä päättää nisäkäsnimistötoimikunta, jolla
on koko joukko muitakin nimiä työn alla. Annetaan toimikunnalle
apumme. Parhaat ehdotukset palkitaan.
Tee ehdotuksesi 31.3.2021 mennessä täältä.
Kirjoita yksi ehdotus aina yhdelle lomakkeelle, voit täyttää sen useasti,
jos haluat ehdottaa nimeä useammalle kuin yhdelle lepakkolajille.

Nimeämisohjeet:

Hyvä eläimen nimi on lyhyt, kantajaansa kuvaava, ja suomen kieleen sopiva. Suomenkielinen nimi ei saa antaa täysin harhaanjohtavaa kuvaa lajista.
              * On siis hyvä perehtyä lajin ulkonäköön, muihin erityisominaisuuksiin ja levinneisyysalueeseen.    

              * Tieteellisestä nimestä ja muista eri kielien nimistä (jos niitä on) voi saada vihjeitä lajin olemuksesta.

Päämääränä on, että nimi on enintään kolmiosainen. Lajinimi on yhdyssana.

              * Maantieteeseen pohjautuvissa nimissä paikan nimi ymmärretään yhdeksi osaksi, vaikka se   olisi periaatteessa                                kaksiosainen
              * Suomi eroaa täysin esim. englannista rakenteensa ja yhdyssanojensa vuoksi. Siksi esim. englantiin perustuvat                                   moniosaiset, erillisistä attribuuteista kostuvat lajinimet ovat meillä kiellettyjä.

Ei henkilönimiä
              * Maantieteellisen alueen nimi voi pohjautua henkilönimeen, jolloin se on sopiva.
              * Esim. englanninkielessä huomattava osa lajinimistä perustuu henkilönimiin, minkä kielen yhdyssanojen puute                                mahdollistaa. Suomenkielessä on toisin.

Ei taksonihybrideitä

              *Ei siis kissakarhuja tai leijonahylkeitä


Nimeä vailla olevat lepakot:

Englanninkielinen nimi:    Tieteellinen nimi:             Suku/heimo:
Caspian Barbastelle Bat    Barbastella caspica           Mopsilepakot
Anatolian Serotine Bat      Eptesicus anatolicus         Serotiinit                  
Isabelline Serotine Bat      Eptesicus isabellinus        Serotiinit                   
Escalera’s Bat                   Myotis escalerai               Siipat                     
Desert Long-eared Bat      Otonycteris hemprichi      Ei vielä sukunimeä
Hanak’s Dwarf Bat            Pipistrellus hanaki            Piippalepakot         
Gaisler’s Long-eared Bat   Plecotus gaisleri               Korvayököt              
Alpine Long-eared Bat      Plecotus macrobullaris      Korvayököt
Pale bent-wing bat           Miniopterus pallidus         Pitkäsormilepakot


Syyskokous 14.11.2020
Ohjelma: kokous klo 14 alkaen Zoom-yhteydellä, jonka jälkeen voimme halutessamme pikkujoulujen hengessä nostaa maljan
Paikka: Zoom-yhteys alla olevan linkin kautta


Lepakkobongaus 24.-26.7.2020
Lepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut omavalintaisessa paikassa, omavalintaiseen aikaan. Tarkoitus on tunnin ajan havainnoida lepakoita joko detektorin avulla tai silmämääräisesti, ja tunnistaa niin tarkasti kuin omat taidot riittävät. Lisätietoa lajeista ja niiden löytämisestä Suomen lepakkolajit- osiosta. Ilmoita havaintosi Suomen Lajititetokeskuksen lomakkeilla (https://laji.fi/save-observations): rekisteröityminen on helppoa, ja mahdollistaa luontohavaintojen tallentamisen myöhemminkin! Tulokset ilmoitetaan myöhemmin SLTY:n nettisivuilla.

Kevätkokous 29.2.2020
Ohjelma: kokous klo 14 alkaen, jonka jälkeen Laji.fi -tallennustalkoot
Paikka: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Aleksanteri-sali


QGIS-paikkatietokurssi 7.-8.3.2020
Yhdistys järjestää yhdessä Luontoselvitys Metsäsen kanssa  paikkatieto-ohjelmistoon (QGIS) perehtyvän kurssin. Kurssille mahtuu 10-15 henkilöä.

Ohjelma: lauantaina 7.3. klo 10-17 ja sunnuntaina 8.3. klo 11-17
Paikka: Espoon Ison Omenan Palvelutori, 3. kerroksen kurssisali Kari.
Hinta: 20 euroa yhdistyksen jäsenille ja 40 euroa muille.
Kurssin kuvaus:
"QGIS-alkeet -kurssilla kerrataan perusasiat paikkatiedosta ja koordinaatistoista sekä opetellaan avoimeen lähdekoodiin perustuvan QGIS-ohjelman käyttöä. Kurssiin sisältyy muun muassa ohjeistus ohjelman käyttöönottamiseksi, käyttöliittymään tutustuminen ja vektori- ja rasteriaineistojen lataaminen. Lisäksi tutustutaan aineistojen visualisointiin, teemakarttojen ja karttatulosteiden tekemiseen, aineistojen luokitteluun, paikkatietoanalyyseihin ja ohjelman erilaisiin liitännäisiin. Kurssilla tehdään paljon käytännön harjoituksia, joiden haasteellisuus kasvaa porrastetusti.
Tarvitset mukaan oman tietokoneen, jolla on QGIS (ilmainen lataus täältä)
.
HUOM! Koulutuksen loppupuolelle varataan aikaa henkilökohtaiseen oppimiseen ja tehdään harjoituksia lepakkokartoituksiin liittyvillä aineistoilla, jotka voivat olla myös omiasi."

Ilmoittautumiset viimeistään 1.3.2020 Miisa Virralle sähköpostiosoitteeseen miisa.virta@helsinki.fi, otsikolla ”Ilmoittautuminen QGIS-kurssille”.

Yhdistyksen kevätkokous 2020
Yhdistyksen kevätkokous järjestetään helmikuussa 2020. Aika ja paikka ilmoitetaan tällä sivulla myöhemmin. Tervetuloa mukaan!

____________________________________________________________________________________________________________
Kaksipäiväinen lepakkoseminaari & syyskokous Lammilla 23.-24.11.2019
Luvassa mielenkiintoisia esityksiä eri lepakkotutkimuksista sekä yhdistyksen retkiltä ja leireiltä. Lisäksi saunomista ja pikkujoulun viettoa mukavassa porukassa. Seminaarin hinta ruoat ja majoitus mukaan lukien on varmasti alle 100€, ja yhdistyksen jäsenet saavat 10€ alennuksen. Tervetuloa mukaan!

Ilmoittautumislomake tästä

____________________________________________________________________________________________________________

Madagaskarin lepakkoleiri 17.-30.10.2019
Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen Madagaskarin pohjoisosien kiertomatka on vihdoin tulossa. Kiertomatka lähtee Madagaskarin pääkaupungista Antananarisvosta perjantaina 18.10. klo 10.00. ja palaa Antananarivoon tiistaina 29.10 illalla. Jokainen huolehtii itse lennot niin, että on lähtöaikana paikalla.

Matkan kokonaiskustannukset pyritään pitämään alle 2000 eurossa, mutta lentolippujen hinta vaikuttaa eniten kokonaissummaan. Toistaiseksi edestakaiset lennot saa alle 700 €:lla. Muut kustannukset koostuvat majoituksesta sekä kuljetuksesta, kansallispuistojen sisäänpääsymaksuista ja opaspalveluista sekä ruokakuluista ja juomarahoista. Hintataso on kuitenkin Madagaskarilla alhainen, ja majoituskulujen arvioidaan olevan keskihintaisessa, perusmukavuuksin varustetussa hotellihuoneessa keskimäärin noin 25€ per yö henkilöä kohden. Auton vuokrasta ja opaspalveluiden hinnoista meillä ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta ne jäänee alle 500 € per henkilö. Yhdistys tukee matkaa 1000 €:lla.

Retkioppaina toimivat Anja ja Gael, paikalliset Antananarivon yliopiston biologit, joihin Kati ja Katarina tutustuivat vuonna 2014. Gael on erityisen kiinnostunut linnuista ja Anja toimi Katin maastoparina lepakoiden parissa. Lisäksi kansallispuistoissa on mukana niihin erikoistuneet paikallisoppaat.

Madagaskarille matkustavilla tulee olla passi, ja sen tulee olla voimassa 6kk matkan jälkeen. Passissa on oltava lisäsi vähintään yksi tyhjä sivu viisumia varten. Viisumi ostetaan lentokentältä maahan saavuttaessa, ja se maksaa n. 50€. Viisumia varten ei tarvitse erillistä valokuvaa. Jokainen on itse vastuussa omista lennoista ja majoituksesta ennen retken alkua sekä matkan jälkeen. Varaaathan riittävästi aikaa lennon jälkeen ennen retken alkua mahdollisten viivytysten varalle.

Jokainen huolehtii itse siitä, että matkavakuutus on voimassa ja osallistuu retkelle omalla vastuulla. Ajomatkat ovat pitkiä ja autossa istutaan pitkiä aikoja kerrallaan, joten kaikkien matkalle halajavien tulee ottaa oma terveydellinen tilanne ja fyysinen kunto huomioon ilmoittautumisvaiheessa. Jokainen myös itse huolehtii tarvittavista rokotuksista ja lääkkeistä (katso suositellut rokotteet rokote.fi).

Matkalle mahtuu mukaan 17 ensimmäisenä ensimmäisenä ilmoittautunutta. Ilmoittautuminen on auki 30.4. saakka, tai niin kauan kuin paikkoja riittää. Järjestämme syyskuun loppuun tai lokakuun alkuun tapaamisen kaikkien retkelle lähtevien kanssa, jossa käymme läpi matkasuunnitelman sekä käytännön asioita.

Ilmoittaudu mukaan täältä

____________________________________________________________________________________________________________

Lepakkobongaus 26.-28.7.2019

Lepakkobongaus järjestetään tänä vuonna viikonloppuna 26.-28.7. Lepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut vaikka oman kesämökin pihalta. Tarkoitus on tunnin ajan havainnoida lepakoita joko detektorin avulla tai silmämääräisesti ja tunnistaa niin tarkasti kuin omat taidot riittävät. Ilmoita bongauksesi tulokset tällä nettilomakkeella (blanketten på svenska). Tulokset ilmoitetaan myöhemmin SLTY:n nettisivuilla.

____________________________________________________________________________________________________________

Saksan lepakkoleiri 25.-28.7.2019
Heinäkuussa SLTY on jälleen järjestämässä yhteistyössä Axelin ja kumppaneiden kanssa Saksan lepakkoleiriä 25.-28.7.2019, kohteena Lüneburger Heide. Leirin hinta on 190-230€, riippuen huonetyypistä ja yhdistyksen jäsenyydestä. Hintaan sisältyy majoitus, ruuat ja leirin aikana tapahtuvat ajomatkat, mutta ei matkakulut Saksaan. Ohelmassa on luentoja ja esityksiä, lepakkopyyntiä ja akustista havainointia. Leirillä on mahdollisuus tutustua sellaiseen lepakkolajistoon, mitä meillä ei tavata. Ilmoittautuminen leirille on avoinna toukokuun loppuun ja tapahtuu tästä linkistäYhdistys suunnittelee auton vuokraamista ja ajamista Suomesta. Yhdessä matkustaminen tapahtuisi 23.-30.7., ja kustannukseksi tulisi luultavasti alle 200 e per henkilö. Kartoitetaan alustavasti osallistujien määrää; kiinnostuksen auton vuokraamisesta saisi nyt ilmaista esimerkiksi Katille (puheenjohtaja@lepakko.fi)!

Är du intresserad av att delta i ett läger i Lüneburger Heide, Tyskland, 25.-28.7.2019? Nu finns det en chans att hyra och köra bil från Finland med andra fladdermusentusiaster 23.-30.7.2019. Hyran och andra resekostnader uppskattas bli under 200 e per person. Intresse för att delta i biluthyrning kan man anmäla till Kati (puheenjohtaja@lepakko.fi).

____________________________________________________________________________________________________________

Vantaan lepakkoseminaari 4.5.2019
Oletko ihmetellyt kesäöinä ohi viuhahtavia salaperäisiä nahkasiipiä? Tai mietitkö, kuinka toimia vintillä majailevan lepakkoyhdyskunnan kanssa? Nyt on tarjolla aimo annos lepakkotietoutta sillä Vantaan lepakkoseminaarissa kurkistetaan näiden kiehtovien lentävien nisäkkäiden maailmaan. Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen asiantuntija kertoo Suomen lepakkolajeista ja niiden mielenkiintoisista elintavoista. Myös pari myyttiä saatetaan kumota! Saamme myös tietää, mitkä ovat Vantaalla otollisia paikkoja lepakoiden havaitsemiseen - ja miksei muuallakin. Seminaari sopii kaikille lepakoista kiinnostuneille.
Aika: la 4.5.2019 klo 11-14
Paikka: Tikkurila, Vernissa (Tabula Rasa -kokoustila, 2. krs) Tikkurilantie 36

Huom.
Kahvitarjoilun vuoksi ilmoittaudu ma 29.4. mennessä Kaarinalle: kaarina.aro@iki.fi.
Yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton Vantaan yhdistys ry:n kanssa

____________________________________________________________________________________________________________

Ensimmäistä kertaa selvitetty pikkulepakon muuttomatka Merenkurkun yli Ruotsiin!
Lue tästä lisää Kvarken Flada -hankkeen myötä löytyneestä havainnosta! Kyseessä on myös ensimmäiset Suomessa rengastetut mutta ulkomailla havaitut lepakot!

____________________________________________________________________________________________________________

Yhdistyksen syyskokous ja pikkujoulut

Syyskokous järjestetään 17.11. klo 15.00 alkaen Helsingissä. Kokouskutsu on lähetetty jäsenlistalle ja se löytyy tästä. Ilmoittautumiset 13.11 mennessä tällä lomakkeella.

___________________________________________________________________________________________________________________________


Hjälpa för exkurison på Åland!


Har du fångats av fladdermössens virvlar eller bor det fladdermöss på din vind? Chiropterologiska föreningen i Finland är på exkurison på Åland 26.-29.7. och samlar in förhandsinformation av fladdermöss och fladdermusplatser. Vår avsikt är att kartera Ålands fladdermusarter samt ringmärka fladdermöss så vi får ny information om fladdermössens rörelser. Ifall läderlappar bor i din byggnad och du vill veta mera om dem eller om du vet ställen där fladdermöss flyger, så anmäl dina kunskaper med den medföljande blanketten. Med samma får du själv göra närmare bekantskap med dessa hemlighetsfulla varelser.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Suomen Lepakkotieteellinen yhdistys (SLTY) järjestää 27.-29.7. jo perinteisen Lepakkobongaustapahtuman. Tapahtuman ajatuksena on havainnoida lepakoita itse valitussa paikassa tunnin ajan joko detektorin avulla tai silmämääräisesti, tunnistaa lajit parhaan tunnistustaitonsa mukaisesti ja ilmoittaa havaintojensa määrän ja tyypin yhdistykselle. Lisätietoa tapahtumasta on löydettävissä oheisessa mediatiedotteessa. Lepakkobongaukseen havaintojaan ilmoittaneiden kesken arvotaan tänä vuonna suomalaisella ammattitaidolla rakennettu lepakonpönttö. 

Tämän vuoden tapahtumassa SLTY:n hallitus haluaa kannustaa ihmisiä tarkkailemaan lepakoita monenlaisissa ympäristöissä. Suomessa esiintyy useita lepakkolajeja, jotka käyttävät muun muassa toisistaan poikkeavia saalistusalueita ja lepopaikkoja. Tästä syystä lepakoita on mahdollista havaita niin metsissä, peltojen laidoilla kuin kaupunkipuistoissa. Jotkin lajit suosivat avoimia vesistöjä ja toiset lentävät mieluummin puiden katveessa. 

Kaikki bongaamaan lepakoita kuun lopulla ja kokemaan hämärtyvän kesäyön taikaa!

Lisätietoihin

___________________________________________________________________________________________________________________________


Perinteisesti Joensuussa järjestettyä heinäkuista lepakkoleiriä vietetään tänä kesänä Ahvenanmaalla! Leiri järjestetään ajalla 26.7.-29.7.18. (to - su), ja tulee kustantamaan yhdistyksen jäsenille 300 euroa sisältäen majoituksen ja ohjelman lisäksi ruokailut ja laivamatkat molempiin suuntiin. Leirillä on tarkoitus retkeillä, nauhoittaa lepakoiden ääniä ja muutenkin tutustua Ahvenanmaan omanlaiseen luontoon.


Ilmoittautuminen sulkeutunut!

___________________________________________________________________________________________________________________________


Yhdistyksen kevätkokous järjestetään lauantaina 10. helmikuuta 2018 Turussa.

Lisätietoa kokouksesta löydät tästä kokouskutsusta.


Tervetuloa mukaan vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan!

___________________________________________________________________________________________________________________________

Syyskokous ja lepakoiden tautiseminaari 25.11.17. Tieteiden talolla

Syyskokouksen yhteydessä juhlittiin 15-vuotiasta yhdistystä ja kuultiin Torsten Stjernbergin hieno juhlapuhe lepakkotutkimuksen historiasta. Tautiseminaarissa kuultiin Eero Vesterisen, Anna Blombergin, Ilkka Kivistön ja Thomas Lilleyn mielenkiintoiset esitykset lepakoiden taudeista. Suuri kiitos kaikille esiintyjille ja osallistujille!

Illan aikana suoritettiin myös Luontoselvitys Metsäsen (www.metsanen.com/detektorit.html) lepakkobongaukseen lahjoittaman detektoripalkinnon arvonta. Arvonnan voitti Martti Veteli Sonkajärveltä. Kiitos kaikille osallistujille ja onnea voittajalle 


___________________________________________________________________________________________________________________________

Lepakkobongaustulokset tulossa sivuille pian! Lepakkobongausviikonloppu järjestetään SLTY:n toimesta heinäkuun viimeisenä viikonloppuna vuosittain, ja tälle sivulle päivitetään tulokset. Sivulla näkyy edellisen vuoden tulokset. Lepakkobongaukseen havaintojaan ilmoittaneiden kesken arvotaan Tieteiden talon seminaarissa 25.11. lepakkodetektori, jonka lahjoittaa Luontoselvitys Metsänen.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Lepakoiden talvehtimispaikkojen kunnostustalkoot!
Yhdistykselle on myönnetty apurahaa lepakoiden talvehtimispaikkojen kunnostukselle kolmelta eri taholta: Vuokon luonnonsuojelusäätiöltä, Metsähallitukselta ja Helsingin yliopiston biologianopiskelijoiden ainejärjestö Symbioosi ry:ltä. Talkoot alkoivat syksyllä 2017, ja hankkeen etenemistä päivitetään tänne nettisivuille. Klikkaa tästä saadaksesi lisää tietoa hankkeesta.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Uusia kirjoja lainattaviksi

Yhdistykselle on tilattu uusia kirjoja, joita jäsenet voivat lainata. Myös detektorit ovat edelleen lainattavissa. Lainaaminen tapahtuu laittamalla sähköpostia yhdistyksen puheenjohtajalle (puheenjohtaja@lepakko.fi). Sähköpostiin tulee merkitä yhteyst
iedot sekä toivottu lainatavara ja -aika. Lainaamo sijaitsee toistaiseksi Kirkkonummella.
Lista lainattavista tavaroista

___________________________________________________________________________________________________________________________

Pönttökampanja: 1 000 pönttöä lepakoille! Lue lisää kampanjasta tästä.
Kartta, josta näkee lepakonpönttöjen sijainnit.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Vuoden 2017 jäsenkirje on luettavissa täällä.